Események

Akkreditált MÉZESKALÁCS-KÉSZÍTŐ tanfolyam velem

A hagyományok házában többed magammal tanítom a mézeskalács készítés legapróbb trükkjeit. Készítünk mézes-puszedlit, ütőfás mézesbábot, magvas és felrakásos mézesbábot, cukormázzal írókázott színes mézesbábot valamint ünnepi mézeskalácsokat is azokkal, akik jelentkeznek a tanfolyamra itt:

http://www.hagyomanyokhaza.hu/page/13556/

Gyertek, jó lesz!  🙂


Advent alkalmából magyar örökség fesztivált tartottak 2018 decemberében  New Yorkban a Magyar Házban, aminek én is résztvevője lehettem. Köszönet és hála érte.

Gyermekeknek és felnőtteknek szóló ajándékkészítő műhelyekkel, interaktív kézműves foglalkozásokkal, adventi népzenei koncertekkel és néptáncos programokkal, karácsonyi kiállítással, Mikulás-járással és ízletes karácsonyi ételekkel magyar örökség fesztivált tartottak a New York-i magyarok.

A szentendrei szabadtéri múzeum közreműködésével összeállított kiállításon fotókkal és tárgyi emlékekkel a régi korok karácsonyait idézték meg, egy másik teremben a mézesbábos, hímző, nemezkészítő, szalma- és csuhéfonó népművészek munkáinak bemutatója és kiállítása a magyar népi kézművesség legszebb hagyományaiból adott ízelítőt. Az érdeklődők ajándékkészítő kis műhelyekben maguk is kipróbálhatták a szalma-, és csuhéfonást, mézesbáb készítést vagy a nemezelést.


 

Országos “Mézeshét” a Martfűi Kézműves Házban

Nagy lelkesedéssel készítettük kollégáimmal a legújabb mézeskalácsokat a júliusi táborban. A tartalmas hétről a martfűi televízió készített  kisfilmet, ami a linkre kattintva tekinthető meg:


Mézes húsvét, avagy hagyományos technikák a modern otthonokban – Riport Szmelo Judittal, mézeskalács iparművésszel. Írta: Kormos Rebeka
Az Ócsai Tájházban húsvét alkalmával mindig történik valami. Így lesz ez az idén is húsvét vasárnapján, 2018. április 1. A tájházegyüttes épületeiben 10 órától várjuk a családokat, anyukákat, lányaikat, hogy a hagyományos húsvéti készülődésben inspirációt találhassanak, vagy régi praktikákat kipróbálhassanak.

A Szabó Malom adalékmentes lisztjét használjuk a madárka kalácsokhoz, kemikáliák nélkül, növényi festékekkel színezzük a tojásokat és a lelkünk is több emberöltős történetekkel töltődhet, különleges tárlatvezetésünk alkalmával a tisztaszobában. Ezeken felül pedig Szemlo Judittal díszíthetnek mézeskalácsokat a gyerekek és a felnőttek.

Az Ócsai Tájháznál a látogatók évek óta találkozhatnak Judit munkáival és húsvétkor mézeskalács díszítő műhelyt is berendez, hogy a résztvevőknek alkalmuk legyen kipróbálni, megtanulni ezt technikát. Erről az alkalomról és munkásságáról, hivatásáról beszélgettünk az iparművésszel:

Mindig van erőd a felnövekvő generációval foglalkozni a magas szakmai munkád mellett?

Fontosnak tartom, hogy a felnövekvő generáció, ne csak rajongója és fogyasztója legyen a mézeskalácsnak, hanem tapasztalja meg a készítés folyamatában az alkotás örömét. Minden lehetőséget megragadok ahhoz, hogy átadjam tapasztalataimat. Foglalkozások keretében, vagy nyári táborokban, de vásárokban is ellátom jó tanáccsal az érdeklődőket.

A Népművészeti Egyesületek Szövetségénél a Mézeskalács bizottság elnöki szerepét töltöd be. Milyen feladatok és kihívások elé állít ez a feladat?

A Mézeskalácsosok Szakmai Bizottságának legfontosabb célja, a helyes szakmai iránymutatás, vagyis, hogy segítséget nyújtson a hagyományokon alapuló, a népművészet gyökereiből táplálkozó, de a mai kor igényeinek megfelelő mézeskalácsok készítésében. Ennek ösztönzésére többször előadás formájában igyekeztem szemléltetni, bemutatni azt, hogy milyen jeles példák találhatók erre a kortárs alkotók, alkotások között.

Az alkotók részéről felmerülő kérdésekben segítséget nyújtok, ahogy a NESZ-ben szakmai kérdésekben szintén dolgozik a Bizottság.

Van-e most olyan feladatod, terved, ami mélyen foglalkoztat, mint alkotót?

A XII. Országos Népi Mesterségek Pályázatára készülök új megfogalmazású mézeskalács alkotásokkal.

A kezed míves munkáját látva az ember mindig szeretné néhány darabbal meglepje szeretteit. Mi a tapasztalatod, mennyire része az életünknek a mézeskalács ma?

A mézeskalács minden korban megmarad, megőrzi különlegességét. Szimbólumot hordozó ajándéka az ünnepeknek, a jeles napoknak, de kis üzenetet is közvetíthet szívtől-szívnek. Egy kis kedveskedés, egy kis humor belesütve, rádíszítve, melyet a mai emberek is kedvelnek.

Mivel készülsz az idei, ócsai húsvéti alkalomra?

Nagyon szeretek az ócsai programokon részt venni. A lelkes szervezők gondos előkészítése, az igényes lebonyolítás mindig biztosítja a programok sikerét.

A mostani Húsvéti alkalomra is igyekszem újdonságokkal megörvendeztetni az oda látogatókat, a tavasz eljövetelét idéző és a Húsvétot szimbolizáló mézesbábokkal. Előre kisütött mézesbábokat díszítünk együtt, és közben szívesen megosztom a mézeskalács készítés fortélyait, „titkos” receptjét.

Ha valaki nem tud eljönni Ócsára, hol vásárolhatja meg az általad elkészített mézeskalácsokat?

30 éve készítem mézesbábjaimat. Általában megrendelésre, vagy rendezvényekre. Honlapomon, www.mezes-kalacs.hu-n keresztül is megtalálhatnak és rendelhetnek akár egyedi mézeskalácsokat is az érdeklődők.


Advent második vasárnapjának egy részét a Vigadóban töltöttem egy jótékonysági esemény résztvevőjeként. Sokan érdeklődtek ott is mézeskalácsaim titkairól, amit most ünnepélyesen megosztok mindenkivel (a fotók alatt):

  • MÉZESKALÁCS RECEPT:
  • Hozzávalók: 80dkg liszt, 30dkg porcukor, 5dkg margarin, 4 egész tojás, 4 evőkanál méz, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 evőkanál Kotányi mézes fűszerkeverék
  • Elkészítés: Az alapanyagokat összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük, majd 3-4mm vastagságúra nyújtjuk és a kívánt formára kiszaggatjuk. 180 C-os sütőben 10 percig sütjük.
  • CUKORMÁZ RECEPT
  • Hozzávalók: 1 tojás fehérje, 25dkg porcukor, pár csepp citromlé.
  • Elkészítése: Az anyagokat habosra keverjük, habzsákba töltjük, majd a kihűlt figurákat díszítjük.
  • A TITOK bennünk és a szeretetteljes készítésben van.


2017. december 2-án, szombaton 15 órától szeretettel várom a MÉZÉDES ADVENT” című mézeskalácskép-kiállításomra. Rákoshegyi Közösségi Ház, Budapest XVII. Podmaniczky Zs. u. 3. A tárlat december 20-ig tekinthető meg.


A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon került bemutatásra Bede Béla: Magyar népi kézművesség című hiánypótló kiadványa a Corvina útikönyvek sorozat legújabb tagjaként. A 112 népi kézműves között mézeskalácsosokat is találhatunk. Nekem már van egy dedikált példányom!

img_0001_02


2017. Húsvét vasárnapján az M5 televízió csatornán került adásba a Mesterember című műsor, melyben Dallos Bogi szegődött mellém tanoncnak. Köszönöm a stábnak a jókedvű délutánt és profi munkájukat. Videó megtekinthető az alábbi linken, amiben a 14-ik perctől vagyok látható:

https://www.youtube.com/watch?v=3tsfABb6I-A

vagy letölthető innen:      interjú

Megtekintéshez VLC médialejátszó javasolt (Forrás: YouTube.com)


2016. október 16-án várom szeretettel az Ócsai Kaláka Vasárnap-Gazdanapon, ahol az ócsai és környékbeli gazdálkodók és kézművesek vásárral egybekötött bemutatkozása lesz. Savanyúkáposzta-készítés, kemencében sült finomságok kóstolója, töklámpás készítés, krumplis játékok, gyertyamártás, népi játszóudvar, állatsimogató, lovas-kocsikázás.

20151018_145947


2016. augusztus 18-21 között kerül megrendezésre immár 30-ik alkalommal a Mesterségek Ünnepe, amelynek most is a Budai Vár fog otthont adni. Szeretettel várom kiállítósátramban, a Kosbor Kézműves Műhely területén, a mézeskalács világa után érdeklődőket.

p8182440

Köszönöm érdeklődésüket, köszönöm hogy sokan felkerestek, így volt igazán ünnepi a Mesterségek Ünnepe! Végiglátogatva mézeskalácsos kollégáimat, örömmel vettem tudomásul a töretlen lelkesedést, gyarapodást.

Szmelo Judit mézeskalácsos iparművész honlapja judoszmelo@gmail.com 06/70/3949-319